Какво значат съкращенията RGB и CMYK?

 

RGB е съкращение на Red Green Blue – червено, зелено и синьо – трите цвята, чрез смесването на които се получават 256-те цвята от RGB цветовата гама.

Компютърните екрани, екраните на телефоните, таблетите, телевизорите възпроизвеждат различните цветове чрез смесване на червена, зелена и синя светлини в различно съотношение и интензивности.

CMYK е съкращение за Cyan Magenta Yellow Black – четирите цвята, чрез смесването на които се получават всички нюанси от CMYK цветовата гама.

Печатарските машини и цветните принтери възпроизвеждат различните цветове чрез смесването на 4 мастила – циан, магента, жълто и черно.

RGB гамата е по-широка от CMYK гамата. Т.е. има цветови нюанси, които можете да видите на екрана, но не могат да бъдат възпроизведени от печатарските мастила. Това са най-вече много ярките цветове, особено в синята гама, електриково зеленото и др.

Затова при офсетов печат, а също и при някои професионални цифрови печатащи устройства могат да се използват допълнителни специални мастила. Има и такива мастила, които имитират злато и сребро.

Кое цветово пространство е по-подходящо за вашите файлове?

Професионалните програми за растерна и векторна графика ви позволяват да изберете в кое цветово пространство да създадете файловете си. Те ви показват и предупреждение, когато някой цвят е извън печатната гама. И могат да ви покажат как ще се промени този цвят при печат.

Ако създавате изображения, предназначени да се визуализират само на екран, напр. картинки и реклами за уеб сайт, за социалните мрежи или мобилно приложение, то RGB файловете са по-подходящи.

Когато създавате дизайн за печатни рекламни материали и опаковки от хартия и картон, е необходимо крайният файл за печат да бъде в CMYK цветово пространство.

Ако създавате визия, която е за уеб, но е възможно по-късно клиентът да реши да я отпечата на хартиена листовка, то още в началото предвидете тази възможност, като създадете файловете си с необходимите за печат физически размери, резолюция и цветност.

Преди години беше почти задължително да „цмикнете“ всичките си растерни изображения, преди да ги добавите в страниращата програма. Днес InDesign успява успешно да конвертира в CMYK фонове и снимки директно при експорта в pdf. Снимките от платените фотобанки обикновено вече са минали през процес на ретуширане и автоматичното им цмикване в InDesign не създава сериозни проблеми.

Разбира се, ако сте правили ретуш или ефекти във Фотошоп, може да е по-добра идея да флатнете и цмикнете файловете си там.

Когато създавате сложни преливки и обекти с прозрачност в RGB, имайте предвид, че могат да се променят драстично, когато смените цветовото пространство. В такива случаи можете да опитате да флатнете изображението, преди да го конвертирате в CMYK. Полезна практика е винаги да пазите оригиналното RGB изображение и да цмиквате копие, за да имате възможност за последващи корекции.

Безплатните програми като Canva, Inkscape, Gimp и Pixlr Editor работят само в RGB. Затова често се налага допълнителна предпечатна подготовка, когато подадете файлове от тези програми за печат.

Кога RGB файловете са проблем при печат?

Когато в изображенията има цветове извън CMYK гамата.

Ако сте избрали за своя дизайн електриково зелено, много ярко наситено синьо, някои ярки нюанси на розовото и цикламеното, те ще изглеждат много по-приглушени, пастелени и тъмни при печат. Ако цмикнете сами файловете си, няма да сте неприятно изненадани от промяната в цветовете и ще можете при нужда да редактирате дизайна преди печат.

Когато има дребни текстове в черен цвят.

Когато RGB изображения се конвертират автоматично в CMYK, черните елементи не стават 100% черни и няма да се отпечатат само с черно мастило, а от смесица от останалите три мастила. Дребните текстове обаче изглеждат много по-четливи и ясни, когато са отпечатани с плътно черно мастило „овърпринт“ върху фона.

Това се отнася в най-голяма степен, когато изданието трябва да се печата на офсетов печат.

Когато при печата ще се използват специални мастила.

Ако искате върху визитката ви да има златен бронз или частичен лак, файлът ви задължително трябва да е в CMYK и допълнителните цветове да са зададени като spot цветове.

Ако имате нужда от съдействие за дизайна и предпечата на вашите рекламни материали и опаковки, професионалистите на Елестра са на ваше разположение.

Scroll to Top Свържете се с нас